Skoči na glavno vsebino

ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

V sredo, 31. januarja 2024, je na naši šoli potekal šolski otroški parlament. Udeležilo se ga je 19 učencev predmetne stopnje. Tema letošnjega otroškega parlamenta je »Duševno zdravje otrok in mladih«. Duševno zdravje vsakega posameznika je enako pomembno kot telesno zdravje, zato moramo skrbeti za oboje.

Špela Plavec iz 8. a nam je začetek šolskega otroškega parlamenta polepšala s skladbo na violini Song from Secret Garden, ravnatelj Jan Filipič pa je mladim parlamentarcem in obiskovalcem namenil nekaj besed. V nadaljevanju so delegati po oddelkih predstavili svoja poročila.

Delegati so svoje ideje, zamisli in predloge podajali na naših petkovih sestankih in jih prenesli na razredne ure. Na našem predzadnjem sestanku smo izvolili predstavnici šole, ki sta vodili šolski otroški parlament in bosta našo šolo zastopali na občinskem otroškem parlamentu. Izvoljeni sta bili Alja Kardoš iz 9. a in Špela Plavec iz 8. a.

22. 2. 2024 se bosta udeležili občinskega otroškega parlamenta, kjer se bosta srečali z drugimi delegati šol Občine Ljutomer in si z dobro oblikovanim mnenjem skušali zagotoviti prostor na regijskem ali celo nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo potekal meseca aprila v Ljubljani.

Na podlagi lanskih zaključkov smo oblikovali nekaj predlogov dejavnosti, namenjenih dobrim odnosom in počutju v oddelku, ki jih delegati skupaj z razredniki/učitelji lahko izvajajo pri razrednih urah čez celo šolsko leto, ne le v času priprave na šolski otroški parlament. Vse dejavnosti smo naložili v spletno učilnico. Tako se bomo skupaj trudili za dobre medsebojne odnose v oddelkih, razvijanje oz. ohranjanje pozitivne in spodbudne klime, se pogovarjali o naših stiskah in težavah in si ne zatiskali oči pred medvrstniškim nasiljem. Na to temo smo si ogledali tudi kratki slovenski film z naslovom Za vogalom in izvedli delavnice po skupinah. Zelo dobro sodelujemo z ZD Ljutomer, ki za učence pripravlja predavanja na različne aktualne teme.

Delegati OP z mentorico

Dostopnost