Skoči na glavno vsebino

ZADNJI ŠOLSKI DAN – OLIMPIJSKI DAN

23. junij 1894 predstavlja ustanovitev Mednarodnega olimpijskega komiteja in rojstni dan olimpijskih iger moderne dobe. Nacionalni olimpijski komiteji širom sveta tako v mesecu juniju izvedejo številne športne dogodke, s katerimi obeležujemo ta poseben dan, Olimpijski dan.

Tudi Olimpijski komite Slovenije − Združenje športnih zvez se je pridružil svetovnemu gibanju in pripravil številne dogodke posvečene temu zgodovinskemu trenutku, pomembnem za razvoj svetovnega in slovenskega športa.

Olimpijski dan pa ne poudarja le obeležitve rojstva sodobnih olimpijskih iger, temveč poziva k dejstvu, da je potrebno sprejeti in vzdrževati aktiven življenjski slog ter živeti olimpijske vrednote:

odličnost, prijateljstvo in spoštovanje.

S skupnim sodelovanjem OKS-ZŠZ, Športne zveze Ljutomer in OŠ Ivana Cankarja Ljutomer je Olimpijski dan potekal za vse osnovnošolce ravno na omenjeni šoli, katero je pred leti obiskoval tudi slavnosti gost prireditve, vrhunski športnik, svetovni prvak v kikboksu, trener … David Žibrat.

Zbrane učence, učitelje, ravnatelja OŠ Ivana Cankarja Ljutomer g. Branka Meznariča, predsednika Športne zveze Ljutomer g. Miroslava Rauterja, sekretarja regijske pisarne OKS-ZŠZ Murska Sobota g. Gorana Gutalja in slavnostnega gosta g. Davida Žibrata je nagovorila in pozdravila učiteljica Katja. Nato je besedo predala učenki Alji, ki je z Davidom opravila kratek intervju. Učenci so lahko slišali, kako je David začel svojo športno pot, kako so potekali njegovi treningi, kateri so njegovi največji uspehi in tudi kako anekdoto iz časov, ko je bil sam učenec te šole. S seboj pa je na ogled prinesel svoje rokavice in pokal, ki ga je prejel ob zmagi na svetovnem prvenstvu.

Sledil je olimpijski kviz, kjer so učenci odgovarjali na zastavljena vprašanja, za pravilne odgovore pa so iz rok Davida prejeli lepo praktično darilo.

David je nato ravnatelju šole predal podpisan portret sebe v športni pozi, kateri bo krasil steno v šoli. Sledil je simbolični tek, kjer so učenci skupaj z Davidom pretekli nekaj sto metrov dolgo progo. Ob vrnitvi v cilj je vsak učenec prejel medaljo, lučko in vafelj.

Po končanem skupinskem fotografiranju je imel David kar precej dela z deljenjem avtogramov in odgovarjanjem na zastavljena vprašanja s strani učencev.

Dogodek je lepo uspel, učenci so bili navdušeni nad Davidom kateri je marsikoga s svojo prisotnostjo in s povedanim dodatno motiviral, da postane športno aktiven oziroma, da bo se še naprej ukvarjal s športom, da bo še naprej trdo treniral in morda bomo posledično v Ljutomeru spet dobili svetovnega prvaka.

Dostopnost