Skoči na glavno vsebino

Erasmus+ 2019-2021

 

WIR MACHEN SCHÜLER STARK

 1. OPIS IN CILJI PROJEKTA

Projekt Erasmus+ je namenjen razvoju pobud, ki obravnavajo enega ali več področij izobraževanja, usposabljanja in mladine ter spodbujanju inovacij, izmenjavi izkušenj in strokovnega znanja med različnimi vrstami organizacij, ki delujejo na omenjenih področjih.

V novem, dvoletnem projektu bomo učenci, učitelji in starši partnerskih držav spoznavali zdrav način življenja na večih področjih (gibanje, počutje, zdava prehrana). Spoznavali bomo, kaj vse je pomembno za zdravo življenje in skušali pri vseh sodelujočih razviti zavest o zdravem načinu življenja, ki bo vpival na boljši šolski uspeh in srečno življenje.

Projekt bo trajal dve šolski leti, tudi tokrat je delovni jezik nemščina. Učenci pa bodo tokrat lahko uporabljali tudi angleščino.

2. PARTNERSKE DRŽAVE IN ŠOLE

 • Oberschule Westercelle, NEMČIJA

 • Rosengårdskolen, DANSKA

 • SYGXRONA EKPAIDEFTIRIA TRIKALON – ATHINA A.E., GRČIJA

 

 • OOU Petar Pop Arsov, Severna Makedonija

 • Birzu Kastonu pagrindine mokykla, Litva

3. SKUPNA SPLETNA STRAN PROJEKTA

E- Twinning :

Zusammen für ein gesundes Leben in Europa – Wir machen Schüler stark!

4. AKTIVNOSTI V SKLOPU PROJEKTA

 • INTERAKTIVNO ORODJE: s partnerji smo skozi naše aktivnsoti izdelali interaktivno orodje s 5 nasveti za zdravo življenje. Orodje vsebuje napotke za aktivnosti, povezane z zdravim načinom življenja učencev: spanjem, pitjem vode, gibanjem, zdravo prehrano in dobrim počutjem. Pripravili smo napotke za spanje, ugotovili koliko vode je potrebno popiti čez dan, pripravili videoposnetke za zabavno gibanje, zbirali zdrave recepte za okusne jedi in zbirali ideje, kaj lahko vse počnete s prijatelji v prostem času. INTERAKTIVNO ORODJE
 • SEVERNA MAKEDONIJA, Skopje: V Severni Makedoniji  smo se z partnerji osredotočili na zdravo prehrano in kjižico receptov.

eKNJIGA receptov

 • MOBILNOST V SLOVENIJI: ponoven zagon projekta smo načrtovali v Sloveniji, na naši OŠ. Koordinatorje in vodje  partnerskih šol smo gostili v času od 27.9. – 1.10.2021. Na srečanju smo predstavili dejavnosti naše šole in naš kraj ter državo Slovenijo. Skupaj smo posodobili naš načrt aktivnosti v sklopu projekta in se ponovno dogovarjali o terminih za mednarodna srečanja. Gostje so bili še posebej navdušeni nad našimi učenci, ki so jih spremljali skozi celotno bivanje pri nas kot njihovi vodiči. Z veliko mero samozavesti in komunikativnostjo tuid v tujem jeziku (angleščina in nemščina) so zelo dobro predstavili našo šolo in kraj. Gostje so preizkusili tudi od učiteljev naše šole razvito aplikacijo CŠOD Misija za spoznavanaje našega kraja Ljutomer.

  

 • ŠOLSKI VRT: je skozi naš projekt dobil novo podobo. Prav tako smo vrt usmislili in uvedli šolsko interesno dejavnost, kjer učenci vrt sistematičo urejajo in produkte z vrta tudi smiselno uporabijo za namene šole.

 

ŠOLSKI VRT

 • MOTORIČNE POTI: zaradi pandemije smo morali odpovedati srečanje v Litvi in Grčiji.To pa ne pomeni, da v sklopu projekta ni nobenih aktivnosti. Za učence PB smo priskrbeli športne rekvizite za gibanje na prostem. Prav tako smo v hodniku šole I.VIO in na sprednjem dvorišču izrisali motorične poti in zunanje talne igre Punce, punce ven ter twister. Tako učence hočemo vzpodbuditi za učenje skozi gibanje in igro.

MOTORIČNA POT NA HODNIKU ŠOLE IZDELAVA

MOTORIČNA POT NA HODNIKU

KLIK za ogled zunanje motorične poti

Uporaba rekvizitov za igro na prostem (frizbi, kolebnica, gumitvist, mehke žoge, badminton,…)

Učitelji partnerskih šol smo se sestali na prvem srečanju, kjer smo predstavili svoje države in šole. Načrtovali smo aktivnosti v sklopu projekta, ter se dogovorili za srečanja za naslednji dve leti. Učitelji n učenci grške šole so nam predstavili državo, kraj in seveda šolo. Spoznali smo tudi grški šolski sistem. Na visoki šoli za šport smo se udeležili delavnic o zdravi prehrani in gibanju. V mestni hiši mesta Trikala smo spoznali projekt Biocanteens, s katerim v grške šole vnašajo bolj zdravo hrano. Predstavili pa so nam tudi lokalno stiskalnico olivnega olja.

 • Predstavitev projekta na oglasni deski ERASMUS+ na hodniku šole in izdelava plakata: KAJ JE ZDRAVJE, kjer so učenci ŠOLE z eno besedo izrazili, kaj za njih pomeni zdravje.
 • Učenci 1, 2 in 3 razreda so razmišljali kaj je za njih zdravje. Zapisovali so in se likovno izrazili na posamezne dele sestavljanke. Sestavljanko smo sestavili v veliko sliko. Zapisano in narisano pa smo podarili Zdravstvenemu domu Ljutomer za stalno razstavo v hodniku ambulant.

   

Dostopnost