Skoči na glavno vsebino

TEHNIČNI DAN V ICJT IN HIŠI EKSPERIMENTOV

Našo ekskurzijo v Izobraževalni center za jedrsko energijo in Hišo eksperimentov sem nestrpno pričakoval. Že dolgo me zanima, kako deluje jedrska energija, in ta dan je bil odlična priložnost, da se naučim več o tem.

Ko smo prispeli, nas je pozdravil strokovnjak. Začeli smo s predstavitvijo, kjer  nam je razložili osnovne koncepte jedrske energije. Bilo je fascinantno slišati, kako ta tehnologija prispeva k trajnostni prihodnosti. Vse to me je še bolj pritegnilo, saj sem vedno verjel, da lahko znanost spremeni svet.

V delavnici o jedrski elektrarni. smo spoznali, kako deluje jedrska elektrarna. Ko smo opazovali poskuse, sem bil navdušen, kako lahko znanost v praksi deluje tako preprosto, a hkrati tako zapleteno.

V Hiši eksperimentov smo imeli priložnost izvajati različne eksperimente. Na koncu našega obiska v Hiši eksperimentov nas je študentka navdušeno popeljala v svet zvoka. Začela je z razlago, kaj zvok sploh je in kako nastaja kot vibracija delcev v zraku. Njena energija je takoj pritegnila našo pozornost. Prikazala nam je, kako se različne frekvence zvoka spreminjajo v odvisnosti od višin in jakosti. Ta praktičen pristop mi je pomagal bolje razumeti teoretična znanja, ki smo jih obravnavali v šoli.

Na koncu ekskurzije smo imeli še čas za razpravo. Vsak je delil svoje misli, in bilo je zanimivo slišati, kako so se drugi učenci navdušili nad tem, kar smo videli in izvedeli. Osebno sem se domov vrnil z novimi idejami in vprašanji. Ta izkušnja je še dodatno okrepila moje zanimanje za znanost in tehnologijo.

Mislim, da je bila ta ekskurzija ena najboljših, kar sem jih doživel. Zahvaljujem se učiteljem in strokovnjakom, ki so poskrbeli za ta nepozaben dan. Upam, da bomo imeli še več takšnih priložnosti!

Luka Frumen

Dostopnost